Fåglar på Dal på Band

Nu finns Fåglar på Dal på Band.

Appen där du larmar ut ovanliga arter i Dalsland
(Glöm inte bort att rapportera på artportalen också)

Band finns till både Android och iOS och laddas ned från respektive butik.
(När du går med i band godkänner du samtidigt deras sekretessvillkor)

Den heter: Band – organize your groups. Den är gratis att använda.
Den finns tyvärr inte på svenska ännu. Har lagt ett önskemål om detta hos utvecklaren men om och när får vi väl se.  Att skriva på svenska går däremot utmärkt, bara menyerna som är på engelska.

När du registrerat dig i appen så kan du söka efter ”Fåglar på Dal” eller via denna adress: https://band.us/@faglarpadal

Det går även att använda via webläsaren: https://band.us/

En fördel med Band är att många andra fågelgrupper finns där också ifall du vill få larm från andra områden.
Många har gått ifrån sms-grupper pga div begränsningar och krångel och istället börjat använda Band.

En lista på andra fågelgrupper i bl.a band hittar du här :  http://solbacken.be/listan.html

Göteborgarna har gjort en instruktion om hur det fungerar i pdf-format som de gärna delar med sig av.

FpV [2017-4] Gbg300 i BAND

Har du frågor eller problem så skicka ett mail till mig.

/Björn Danielsson, admin Fåglar på Dal-band
ormetkruper@gmail.com

 

Rekommenderade arter att larma finns i denna pdf- fil: Larmarter

(Ny version 19 jan, ändring av status för kungsörn)

 

Generella instruktioner för Band- Fåglar på Dal
(Finns även som klistrad notis i appen)

LARMINSTRUKTIONER

SKAPA NYTT LARM:
Tryck på ”Post” eller ikonen med en penna i en fyrkant. Ange så noggrant du kan vad du ser (art, ålder om du kunnat avgöra den, om fågeln är stationär, rörlig, svårsedd etc. eller sträckriktning om den flög förbi). Eller om du är osäker och behöver hjälp på plats.

BIFOGA ALLTID POSITION:
Det tar bara några sekunder att lägga till position, så gör alltid det. Tryck på ••• och välj ”Location”. Justera så att nålen sitter på fågelns position (eller din position om du angett i larmet att du markerat på kartan varifrån man bäst ser den t ex) och tryck sedan på ”Add location”. Inte säkert att alla känner till alla lokalnamn som skrivs.

TAGGA MEDOBSERVATÖR:
Normalt räcker det med dig som avsändare, men om det är ett speciellt läge kan det vara bra om flera kontaktbara observatörer tas med i larmet. För att tagga en medobservatör, skriv ett @ och börja skriv namnet så får du upp en lista med matchande medlemmars namn. Gör hellre så här än att bara skriva namnet, för då kan man enkelt klicka upp även den taggade personens profil och se mobilnumret. Om det är ett fynd där många vill kontakta er hjälper det er att sprida ringandet.

BILD/VIDEO:
Om du vill kan du bifoga en bild eller videoinspelning på fågeln med hjälp av de andra ikonerna under larmtexten.

SKICKA LARMET:
När du är klar, tryck på OK uppe i högra hörnet så går larmet iväg.

UPPFÖLJNINGSLARM:
För att uppdatera om en fågel är kvar, använd kommentarsfunktionen. Här finns inte lika många val att göra, och det enda du kan bifoga är en bild. Om du vill visa en ny kartposition i en kommentar får du alltså ta en skärmbild av din vanliga kartapp och bifoga bilden istället. Håll kommentarerna relevanta och undvik ”grattis!” och liknande (använd gilla-funktionen ”Shout” för det istället).

FÄLTRAPPORT:
Utöver att larma ut enskilda arter när du sett något extra kul kan du rapportera hur läget är där du skådar just nu via chattrummet ”Fältrapport”. Chattrummet når du via ikonen längst ner till vänster på skärmen. Berätta var du skådar just nu, att det är ovanligt mycket rastande tättingar, eller att det är helt tomt, hur sträcket verkar hittills, eller nu åker jag vidare till ”namngiven plats”. Här kan du alltså bli inspirerad av övriga som är ute, eller samordna ditt skådande med andra – antingen för att sammanstråla eller för att sprida ut er så mycket som möjligt. Glöm bara inte att larma som vanligt i larmflödet om du ser något kul! LARMA ALDRIG RENA ARTLARM I CHATTEN! Nämn gärna arter i lägesrapporterna, men undvik rena artlarm – de hör hemma i vanliga larmflödet. Chatten följs nämligen inte av alla, och många har kanske chattaviseringarna avstängda när man själv inte är ute.

 

TIPS, REGLER OCH HJÄLP

MER KARTDETALJER:
Tryck på kartan i ett larm och sedan på själva kartnålen. Då dyker det upp en länk till Google Maps längst ner så att du kan visa kartnålen i Googles satellitvy och se exakt var den sitter, eller sätta igång mobilens vägbeskrivningsfunktion för att hitta dit.

AVISERINGAR:
Rekommenderad inställning är att ta emot aviseringar på alla nya poster och kommentarer på kommentarer till poster man själv kommenterat eller skapat, men inte andra kommentarer. Detta styr du genom att från startflöded klicka på de tre horisontella linjerna nere till höger och scrolla ner till Notifications. Vår rekommendation är att sätta Comments till ”Comments on involved posts”. Vill du någon gång tillfälligt få aviseringar på alla kommenterar går du in här och ändrar till ”All comments”.

NAMN, PROFILBILD OCH NUMMER:
Se till att du i din profil visar HELA DITT RIKTIGA NAMN. Inte bara förnamn eller något smeknamn. Hela den här gruppen bygger på öppenhet. Vill du ta del av andras information får du dela med dig av din egen, vilket inkluderar ditt namn. Helst också en profilbild som visar vem du är så vi kan känna igen varandra i fält, och ditt mobilnummer så att alla kan nå dig om du gjort ett fynd som någon är intresserad av och något behöver förtydligas. Konton med otydliga namn eller profilbilder som inte visar hur man ser ut bidrar bara till en exkluderande känsla för de som inte vet vilka de andra är.

POSTA INTE UPPDATERING AV PROFILBILD:
När du har bytt profilbild eller gjort någon annan ändring i din profil får du upp en fråga där man kan bocka för alternativet ”Share your profile as a post” innan du trycker på OK. Gör INTE det, utan låt kryssrutan vara omarkerad, så slipper vi få en massa falska ”larm” när någon bara bytt sin profilbild.

TYDLIGT OCH RELEVANT:
Håll konversationen tydlig! Undvik förkortningar, smeknamn m.m. som inte alla i gruppen förstår i både larm och kommentarer. Och tänk på att hålla alla kommentarer relevanta för själva fyndet. Undvik kommentarer i stil med ”Grattis!”, ”Wow!” eller liknande. Det kommer bara leda till en massa onödiga pling hos folk. Vill du visa din uppskattning är det bättre att ”gilla” larmet, vilket man i BAND gör genom att trycka på ”Shout”.

TILLFÄLLIGA AVISERINGAR PÅ KOMMENTARER:
Har du din app inställd på att bara plinga vid nya larm och inte vid kommentarer, men ändå vill få en avisering om alla kommentarer på ett visst larm kan det kanske vara frestande att skriva ”följer” eller liknande i en kommentar bara för att börja få aviseringar. GÖR INTE DET! Det finns inget som retar upp folk så mycket som sådana onödiga kommentarer. Alla kommentarer ska vara relevanta för larmet. Vill du tillfälligt ha aviseringar även på kommentarer, ställ in det under inställningar istället (se ovan).

Glöm inte att även rapportera fynden på artportalen!